top of page
met gele zon.gif
KUNST VAN HET MENS ZIJN - OP WEG GAAN 

Zoals een wijs mens zich onderscheidt door zijn kennis,

zo moet hij zich ook door zijn daden, zijn gedrag en zijn optreden onderscheiden.

Mozes Maimonides (12e eeuw)

.jpg

Elke geestelijke stroming heeft het erover om op weg te gaan en tegelijkertijd wordt er ook gezegd dat er geen weg is, maar alles al hier en nu is - je bent er al. In het Taoïsme wordt dit fenomeen de natuurlijke staat genoemd. En die natuurlijke staat ligt zo dicht bij huis dat je er met je persoonlijkheid (je ego) overheen kijkt. In het Boeddhisme heet het de ware aard. Het Joodse denken en ook Plato heeft het over de ziel. Het zijn allemaal benamingen van dezelfde menselijke behoefte tot verdieping en de wens een eenvoudig en beter mens te worden.

Op weg gaan

Maar hoe doe je dat in deze materialistische, versplinterde wereld? In elk geval prikkelt dit vraagstuk de nieuwsgierigheid en inspireert tot onderzoek. En dat is precies waar geestelijke stromingen ons toe uitnodigen. Het gaat dan niet over regels en voorschriften in de zin van dogma’s maar over onze neus de goede kant op wijzen, op weg helpen, richting eenheid. Want in wezen is de onderzoeksvraag; wat blijft erover als allerlei zaken van de persoonlijkheid afvallen?

 

Het is zinvol om een tijdje één weg te volgen, dat voorkomt dat je gaat ‘shoppen’, nóg eens om je heen kijkt omdat iets je niet aanstaat en zodoende verward achterblijft en echte verdieping alleen maar in de weg staat.

Het besluit je een tijd aan één weg te wijden heeft direct zijn werking - je toewijden betekent dat je er aandacht en prioriteit aan geeft. Daarmee neemt je focus en je concentratie toe. Je onrust wordt minder en de essentie komt naar voren.

 

De richting

De weg die we (deze keer) gaan heet ‘De yoga sutra’s van Patanjali’. Patanjali wordt gezien als de grondlegger van het gedachtegoed rond de yoga-leer. En de sutra’s zijn de draden, teksten ook, die geweven worden tot één kleed, jouw unieke leven. Tijdens deze cursus maken we kennis met enkele van deze oeroude teksten en wat ze in ons dagelijks leven teweegbrengen.

Op een creatieve en speelse wijze weven we de draden in elkaar. De ene keer is de draad een stukje tekst, een andere keer is het meditatie, dan weer de draad van stil worden in ons dagelijks leven, een draad van wat er aan het licht komt. En ook yoga is een draad. Dan weer gebruiken we de draden van een uitwisseling, een tekening of een andere activiteit. Zo weven we, met hier en daar een zilveren draad, een hernieuwd kunstwerk, jouw vitale leven.

ZONDAGMIDDAG - 14:00 - 17:00

2024

15 september

29 september

20 oktober

17 november

8 december

 

2025

19 januari

9 februari

2 maart

30 maart

20 april

11 mei

1 juni

*mocht je vanwege vakantie niet fysiek aanwezig kunnen zijn dan is er de optie om online mee te doen

€ 925 incl. 21% btw.

 

LOCATIE: Bloemendaal

bottom of page