top of page
met gele zon.gif
OVER MIJ
.jpg

Himalaya, Annapurna 2022

Met de oprichting van De Omkering heb ik, naast mijn Kum Nye yoga lessen, een verruiming gemaakt. In dit oord van stilte en bewustwording is teruggaan naar de bron het leidend principe. Naast het boeddhisme verdiep ik mij ook in andere geestelijke stromingen - de Chinese innerlijke alchemie, de Dao De Jing, de yoga sutra’s van Patanjali, het ritme van de seizoenen en het Christendom. Het belang en integreren van deze overgeleverde geestelijke kennis dienen nu als ijkpunt in mijn cursussen en gesprekken.

 

Omkeringen in mijn leven

Veel mensen zullen vanaf hun bewuste kinderjaren altijd iets geweten hebben of van nature altijd graag iets gedaan hebben.

Ik ben opgegroeid in een eenvoudig boerengezin, in een eenvoudig dorp en heb altijd geweten - er moet in de wereld meer zijn dan dit. Er moet meer kennis en ervaring bestaan over een ruimer en een vrijer principe. Ik kon dat toen niet zo verwoorden, maar verlangde er intuïtief naar.

 

Op aanraden van vrienden ben ik naar Australië en Nieuw-Zeeland gereisd. Per toeval kwam ik terecht bij diverse Tibetaans georiënteerde organisaties zoals het Chenrezig instituut, het Mahamudra centrum en het Chandrakirti meditatiecentrum. Het me aangesproken voelen op dat ruimere principe was zo inspirerend dat ik er de boeddhistische studieprogramma’s volgde. Het bestuderen van Tibetaanse teksten was trouwens allerminst gemakkelijk en volkomen nieuw - ze gingen over het menselijk lijden, over ieders’ karma en over de mogelijkheid vrij te worden en lichter te kunnen leven.

 

Terug in Nederland volgde ik de leergangen Boeddhistische psychologie en Ultieme vrijheid bij het opleidingscentrum Karnak en realiseerde me daar dat het niet alleen om de geestelijke wereld ging. Maar de integratie van lichaam en geest is belangrijk, en was terug te vinden in de Tibetaanse Kum Nye yoga.

 

In het Amsterdamse Nyingma centrum heb ik mij verder op dit yogagebied ontwikkeld en les gegeven. Daar hoorde ik van de Tibetaanse lama Tarthang Tulku, die ik later in Californië zou ontmoeten.

 

Hij heeft het boeddhistisch medisch onderricht, waaronder Kum Nye yoga rechtstreeks vanuit Tibet naar het westen gebracht. Op zijn Ratna Ling centrum in Californië heb ik intern 5 jaar gewoond, gestudeerd en lesgegeven.

 

Jaren geleden heb ik mijn eigen school opgericht - Kum Nye Yoga Haarlem en Bloemendaal.

 

En nu is er tot mijn vreugde - De Omkering, oord van stilte en bewustwording.

bottom of page